5 zaista dobrih i proverenih razloga da gradite kamenom

Da li ste ikada razmišljali o korišćenju prirodnog kamena za gradnju, ali ste odustali od te ideje zbog nekog materijala koji je izgledao nešto lakši za obradu?

Ili ste mislili  da je preskup i nedostižan? Ako je to slučaj, evo nekoliko razloga zašto bi trebalo da se predomislite. Prirodni kamen je zapravo jedan od najboljih materijala koji se koriste za gradnju, u kući, stanovima, poslovnom prostoru, za unutrašnje zidove, fasade i stepeništa.

Posebne vrste premaza omogućavaju lakše održavanje i čišćenje dekorativnog kamena, odbijanje prašine, a čine ga i otpornim na vodu i padavine, što je pogodno pri njegovoj upotrebi za dvorište: za fontane, baštenska jezerca, vodoskokove u vrtovima, ali i za kućne fontane.

Evo još nekoliko dobrih razloga zašto da izaberete dekorativni kamen:

#1 Fascinantan izgled

Da li ste se ikada vozili pored kuće koja je sagrađena od kamena ili ste hodali kamenom stazom u parku? Verovatno ste osetili nešto, a da niste znali šta je to – onaj osećaj zadovoljstva koji imate kad vam je nešto estetski prijatno. Nije čudo da se to dogodilo. Prirodni kamen nudi toliko različitih varijanti da se svaki put kada se negde postavi, ne možete odupreti potrebi da malo bliže pogledate.

#2 Ekološki prihvatljiv

Kamen se u prirodi nalazi već u gotovo završenom obliku. To znači da je jedina šteta koja se nanosi zemlji prilikom vađenja prirodnog kamena u kopanju – a čak je i to minimalno u poređenju s drugim građevinskim materijalima. To nije sve. Prirodni kamen ne sadrži zagađivače poput VOC-a (isparljiva organska jedinjenja) od vinila ili drugih materijala. To čini prirodni kamen korisnim ne samo za životnu sredinu, već i za zdravlje vaše porodice.

#3 Jedinstven

Nijedan drugi građevinski materijal nema toliko različitih boja, oblika, veličina i tekstura kao prirodni kamen – i one se javljaju prirodno. Zbog toga je prirodni kamen vrlo svestran i odlična opcija za novogradnju.

Ulepšajte dnevni boravak na originalan način i dajte mu rustični izgled. Ako jedan zid obložite dekorativnim kamenom, rezultat će biti potpuno novi izgled sobe u kojoj ćete voleti da boravite.

Vodootporne vrste dekorativnog kamena slobodno možete postavljati i u kuhinji umesto keramičkih pločica.

#4 Praktičan i izdržljiv

Ideja da je kamen tvrd nije nova. Kada je reč o vašem domu i pejzažu, to je dobra stvar. Prirodni kamen je u osnovi tu zauvek. Jedva pokazuje znakove upotrebe, čak i decenijama nakon ugradnje. Večno stari, poput dobrog vina. U stvari, s godinama se poboljšava, razvijajući prirodnu patinu s vremenom. Pored toga, prirodni kamen se lako čisti i održava.

#5 Po atraktivnim cenama

Konačno, za većinu potrošača dolazimo do krajnjeg zaključka: cena prirodnog kamena. Dobra je vest da, iako prirodni kamen možda i nije najjeftiniji materijal, nije ni preterano skup. Zahvaljujući modernoj tehnologiji i ubrzanom vađenju kamena, prirodni kamen je postao pristupačniji za sve. Njegovo održavanje zahteva minimalan trošak tako da je prirodni kamen dugoročno jeftiniji od bilo kojih drugih materijala.

Imate li prirodni kamen u svom domu?

Bez obzira da li razmišljate o tome da napravite neke stepenice od prirodnog kamena u svom vrtu ili da dodate ceo kamenom popločani deo, prirodni kamen je prelepo i praktično rešenje.

Imate li već prirodni kamen u svom domu ili eksterijeru? Da li ste ga instalirali? Da li je bilo lako raditi sa njim? Da li vam je drago što ste izabrali baš njega umesto jeftine alternative? Voleli bismo da znamo vašu priču. Ostavite komentar ispod!

Zaprati @kod.kuce na Instaću!

Prateći naše savete tvoj dom će izgledati gospodski i otmeno!

OSTAVI KOMENTAR

Unesi komentar!
Unesi svoje ime ovde

5 kućnih stvarčica koje štede vreme, novac, struju i živce

Možda ih ne koristimo toliko često, ali i kao za mnoge stvari u životu, može biti da je reč o par slučajeva: ne znaš...

5 stvari koje treba da držite što dalje od kuće

Piše: Aska Weidewald Koliko god da je istina to da sa našim partnerima i ukućanima treba sve da delimo, postoji jedna druga stvar u svemu...

Kako da negujemo odnose i harmoniju u kući u izolaciji

Piše: Aska Weidewald Neki su u paru, neki su u braku, neki su sami, neki su deca, a neki su stariji ljudi, neki imaju dovoljno,...

Svake nedelje duboko očistite jedan zanemareni deo kuhinje

Ne predlažemo da sve svoje "socijalno izolirane" sate provedete pereći rernu, ali detaljim sređivanjem jednog po jednog dela svake nedelje učinite da bude mnogo...

Žena koja je sredila 300 beogradskih stanova otkriva: Kako da kuća zablista za 5...

Zvuči poznato? Ovo se dešava mnogima koji odluče da urade “generalku” bez prethodnog plana i bez ikakve postupnosti u radu. Da bi se izbegle...

Čist vazduh u stanu je preka potreba: Šta sve treba znati pre nego što...

Dok smo napolju, udišemo izduvne gasove, ugljen monoksid, polen, ambroziju prašinu i šta još sve ne. U januaru ove godine bili smo svedoci kritične...