Istražuješ iznajmljivanje stana? Planiranje smara, ali to je jedini način da nađeš pravo rešenje!

Bravo. Krećeš da živiš sam ili si odlučio da nađeš cimera? Seliš se sa devojkom? Istražuješ iznajmljivanje stana? Pazi se samo zamki koje ti kumulativno mogu isisati budžet na sitno.

Ako planiraš da se skućiš u narednih par meseci, pa i godina, najbitnije je da se pri izboru stana ne vodiš opštim utiskom, “ali ima slatku terasu”, već i da sagledaš celu sliku kao što je iznajmljivanje stana. Jer na primer, ako dođe zima, a u tvom stanu su krovni prozori koji ne dihtuju, ne treba da ti govorimo u kolikom si problemu (jer ćeš se smrzavati, a račun za struju će biti astronomski).

Ugovori i preciznost

Mnogo kod nas ljudi vole da sve ide na veresiju. Silno se ljute i bune ako tražiš crno na belo. Pa to je kao uvreda prosto, pa zar sumnjaš u karakter, pa ne valja ako odnos krene na toj bazi, pa ovo pa ono.
Zaboravi. Crno na belo. Koliko para, koliko troškova, koji avans, ima li ga, kad se vraća, dal se vraća, u kom slučaju, zašto, koliko. 21.vek je. Ugovor je obavezan.

Dadžbine

Kakva rogobatna reč. Bilo da se odlučuješ za rentiranje stana ili si u putu, pa iznajmjuješ kratkoročno, izuzetno je važno da znaš šta ulazi u dogovorenu cenu. Da li tu spadaju i dodatni troškovi tipa struja, voda, grejanje, ili ne, da li se u stanu nalazi sve što ste videli uživo ili onlajn, ma sve što ti padne na pamet. Proveri i traži račune za prethodni mesec i budi siguran da možeš da priuštiš rentu i sve prateće troškove. Samostalnost ima cenu. Vredi, ali košta. Kao i sve uostalom. Ali treba i jesti, zar ne?

Opšte stanje nekretnine

Dobro pogledaj stanje vrata, prozora, parketa, uopšte drvenarije, pločica, svega. Zabeleži sve pre nego što uđeš u stan. Dokumentuj. Bar sa smart telefonima to više odavno zaista nije problem. Sve čuvaj. Lepo napomeni da nešto treba da se sredi, da li imate neke uslove, da li postoje kvarovi koji se moraju sanirati. Proveri stanje bojlera, šporeta, svih ringli, rerne, a ako ulaziš u prazan stan, premeri malo svoj nameštaj za svaku slučaj. Naravno ukoliko ga imaš.

Nije zgoreg i da malo proboraviš u kraju u razna doba dana. Vidi ima li nečeg što baš smeta. Nekog mirisa, buke, a posebnu pažnju obrati na komšiluk. Malo se raspitaj. Provozaj se liftom pa proćaskaj. Ne biste verovali šta se sve može tako usput saznati.

Biraj dobre agencije za nekretnine

Da ne bi došlo do teških glavobolja, bilo da je u pitanju jeftin apartman u Beogradu za neki događaj na koji dolazite, ili planirate da se negde smestite na duže, tražite agenciju za nekretnine od poverenja.

Svi želimo mir, a on nema cenu. Setite se da i sama selidba košta, ne samo para, već i vremena, snage, a da ne govorimo logistički o usklađivanju života tokom raznih faza prebacivanja stvari.

Ništa gore od pomeranja rokova, izmena u zadnji čas, a neretko se dešava da do poslednjeg momenta ne znamo stanje i situaciju ili neko drugi uleti sa boljom ponudom. Možda ste se tek uselili, a gazdarica odjednom odluči da će tu da useli sina za mesec dana. Ovo se dešava i kod prodaje i kod rentiranja, a noćna mora koja tada nastaje može zaista dovesti ljude do ludila. Da se to ne bi dešavalo, dakle naći dobrog saradnika i pogledati tačku 1.

Prelomite i budite spremni za novi život

Ovo se najviše odnosi na one koji po prvi put izlaze u samostalnost i kreću da žive pre svega sami. Jednom sam drugu rekla “budi siguran da će te tvoji sudovi u sudoperi i smeće čekati. Verno. Dok se sam ne rastaneš od njih”. Ti ćeš takođe znati šta je kad otvoreno u frižideru, a kad nečeg fali – ti ćeš ići u radnju. Vrlo je jednostavno. Gde spustiš čašu, tu će biti, gde ostaviš veš, makar i napravio tzv chairdrobe (ma znate onu stolicu gde stavljamo stvari na dan, dva, što nit su za pranje, nit za ormar), to će čekati tebe i samo tebe. Isto važi i za račune. Možda prva dva puta budeš sav happy kad ih plaćaš, tako važan i nekako odgovoran, ali vrlo brzo može da se desi da bude “o, ne opet pozdravi u sandučetu” momenat.
Budi što uredniji možeš, a baš ako ne ide, nađi pomoć.

Šta god da se desi, čestitamo na novom životu, puno sreće i radosti, pa da ta žurka useljenja prođe onako kako treba – za pamćenje!

Zaprati @kod.kuce na Instaću!

Prateći naše savete tvoj dom će izgledati gospodski i otmeno!

OSTAVI KOMENTAR

Unesi komentar!
Unesi svoje ime ovde

5 saveta za brzo i lako čišćenje doma

Slično je i kada je u pitanju ciscenje i odrzavanje objekata koji su poslovnog tipa i kod kojih je ovo održavanje obimnije uglavnom, redovno i...

Kako pravilno postaviti ikone i kandilo na zidu

Nekad je to gotovo neizvodivo, iz razloga što se novije zgrade ili kuće ne orijentišu kao pravoslavni hramovi (istok-zapad), te se dešava da su...

Čist vazduh u stanu je preka potreba: Šta sve treba znati pre nego što...

Dok smo napolju, udišemo izduvne gasove, ugljen monoksid, polen, ambroziju prašinu i šta još sve ne. U januaru ove godine bili smo svedoci kritične...

Ograniči vreme korišćenja mobilnog – tvoje oči i um će ti biti zahvalni!

Kod kuće je najlepše, ali kod kuće nije uvek isto što i na miru. Moramo naučiti da zaštitimo ne samo prostor oko sebe, već...

Moja savršena kuhinja – kako da uklopite kuhinjske ploče u vaš dizajn iz snova

Ne čudi što su mermerne radne ploče toliko popularne – ovaj materijal privlači kupce već hiljadama godina. Ovo je prirodni materijal koji dolazi u...

Kako se rešiti prljavštine i neprijatnih mirisa iz kuhinje jednom za svagda

Čak i da kuhinju koristite toliko retko da jedva znate gde se nalazi džezva za kafu, ona sve vreme treba da bude besprekorno čista,...