Moljci su veća napast nego što mislite, a ova strategija će ih zauvek oterati

Možda ih u početku nećete primećivati, ali već u jednom trenutku počeće nekontrolisano da se množe – i uništavaju.

Što pre krenete u akciju, to bolje, jer sigurno ne želite da vam ove male štetočine unište garderobu od vune, krzna i ostalih prirodnih materijala. Ako se ne spreče na vreme, u stanju su da unište ceo jedan vuneni tepih!

Ne vredi ništa ako postavite kesice s lavandom u uglove ormara, jer će ih to nakratko “smiriti”. Čim miris ispari, eto njih ponovo na radnom zadatku. Stoga je potrebno ovom problemu pristupiti sistematski.

1. Moljci volje kad je prljavo i ustajalo

Sprovedite generalno čišćenje prostorije (a potom i celog stana) u prostoriji gde su se pojavili. Ako imate vuneni tepih, zasigurno su se uvukli i u njega. Zamotajte ga i pozovite tepih servis da ga odnesu i dubinski operu.

Izvadite svu garderobu iz ormara i stavite je na pranje, ispraznite sve police. Takođe “bacite” na pranje ćebad, prekrivače, posteljinu, jastučiće.

Sprovedite dubinsko i detaljno usisavanje cele prostorije. Naročito obratite pažnju na unutrašnjost ormara, kao i prostor između dasaka na podu (parket ili brodski pod). Ispraznite kesu usisivača i sadržaj odmah izbacite iz stana.

2. Moljci ne podnose jake mirise

Napravite sredstvo za čišćenje na sledeći način: u posudu sa vodom dodajte asepsol, obično belo sirće i miris koji preferirate (lavanda, nana, eukaliptus). Sipajte u prskalicu ili nanosite “magičnom krpom”, bitno je da pređete svaki pedalj prostorije, s posebnom pažnjom ormare.

Postavite u ormare prirodne arome koje moljci ne podnose. Ovo su najefikanije:

  • lavanda (u kesici)
  • kedrovina
  • eterično ulje citronele nakapano na komad prirodne tkanine
  • eukaliptus, pepermint
  • divlje kestenje
  • kombinacija po želji (stavite u vrećicu cimet, karanfilić i zrna crnog bibera)

Pre nego što vratite garderobu u ormare, uverite se da je dobro osušena. Idealno bi bilo da je osušite na jakom suncu, a ako to nije moguće, onda je dobro ispeglajte.

Ukoliko je proleće ili leto, zimsku garderobu spakujte u vakum kese i obrnuto, ako ovaj postupak sprovodite zimi, zaštitite letnju svilenu (i sve od prirodnih materijala) garderobu.

Izbegavajte kupovna sredstva protiv moljaca, jer postoji skepsa o njihovoj bezbednosti, naročito ako imate decu ili kućne ljubimce.

3. Doslednost

Moljci prirodno idu tamo gde je ustajalost i prljavština – dovoljno je da u ormar stavite slučajno prljav komad garderobe i to ih može namamiti. Osim podrazumevane urednosti garderobe, potrebno je da na par meseci zamenite kesice s aromatičnim biljkama novim, a jednom godišnje da sprovedete čišćenje ormara na već opisan način.

Zaprati @kod.kuce na Instaću!

Prateći naše savete tvoj dom će izgledati gospodski i otmeno!

OSTAVI KOMENTAR

Unesi komentar!
Unesi svoje ime ovde

Dekorativni momenti uređenja i gradnje koje negujemo još od antičke Grčke

Izvršivši jak uticaj na Rimsko Carstvo, kultura antičke Grčke postala je kolevka zapadnoevropske civilizacije, u čemu se slažu mnogi istoričari. Ovaj uticaj dobio je...

Kako održavati higijenu u stanu u doba korone (a i posle, kad god da...

Piše: Aska Weidewald S obzirom na to da je virus COVID-19 posebno lako prenosiv putem površina i da se na njima dosta zadržava, potrebno je...

Kome ostaviti stan ako se privremeno ili trajno selite

Najbitnije pitanje je negde vezano za to da li i kome izdavati stan u Beogradu. Svaka agencija za nekretnine Beograd će preporučiti naravno da se...

Kuće od kontejnera – industrijski dizajn za moderan eko život

Kontejnerski sistemi su promenili igru. Posade više nisu morale da utovaruju i istovaruju svaki sanduk pojedinačno. Bili su zgodni, efikasni i strukturno pouzdani. I...

Kupujete stan? Spremite se dobro i proučite procedure

Ove procedure su propisane zakonom i iste su bilo da se radi o njivi, hangaru ili su u pitanju nekretnine na Novom Beogradu, ili...

Pet predloga da popuniš vreme zbog kojih ćes biti sebi zahvalan u budućnosti

Međutim, mentalno zdravlje se definiše ne samo kao odsustvo mentalnog poremećaja, već i kao stanje blagostanja u kojem svaka osoba ostvaruje svoj potencijal, nosi...