Moljci su veća napast nego što mislite, a ova strategija će ih zauvek oterati

Možda ih u početku nećete primećivati, ali već u jednom trenutku počeće nekontrolisano da se množe – i uništavaju.

Što pre krenete u akciju, to bolje, jer sigurno ne želite da vam ove male štetočine unište garderobu od vune, krzna i ostalih prirodnih materijala. Ako se ne spreče na vreme, u stanju su da unište ceo jedan vuneni tepih!

Ne vredi ništa ako postavite kesice s lavandom u uglove ormara, jer će ih to nakratko “smiriti”. Čim miris ispari, eto njih ponovo na radnom zadatku. Stoga je potrebno ovom problemu pristupiti sistematski.

1. Moljci volje kad je prljavo i ustajalo

Sprovedite generalno čišćenje prostorije (a potom i celog stana) u prostoriji gde su se pojavili. Ako imate vuneni tepih, zasigurno su se uvukli i u njega. Zamotajte ga i pozovite tepih servis da ga odnesu i dubinski operu.

Izvadite svu garderobu iz ormara i stavite je na pranje, ispraznite sve police. Takođe “bacite” na pranje ćebad, prekrivače, posteljinu, jastučiće.

Sprovedite dubinsko i detaljno usisavanje cele prostorije. Naročito obratite pažnju na unutrašnjost ormara, kao i prostor između dasaka na podu (parket ili brodski pod). Ispraznite kesu usisivača i sadržaj odmah izbacite iz stana.

2. Moljci ne podnose jake mirise

Napravite sredstvo za čišćenje na sledeći način: u posudu sa vodom dodajte asepsol, obično belo sirće i miris koji preferirate (lavanda, nana, eukaliptus). Sipajte u prskalicu ili nanosite “magičnom krpom”, bitno je da pređete svaki pedalj prostorije, s posebnom pažnjom ormare.

Postavite u ormare prirodne arome koje moljci ne podnose. Ovo su najefikanije:

  • lavanda (u kesici)
  • kedrovina
  • eterično ulje citronele nakapano na komad prirodne tkanine
  • eukaliptus, pepermint
  • divlje kestenje
  • kombinacija po želji (stavite u vrećicu cimet, karanfilić i zrna crnog bibera)

Pre nego što vratite garderobu u ormare, uverite se da je dobro osušena. Idealno bi bilo da je osušite na jakom suncu, a ako to nije moguće, onda je dobro ispeglajte.

Ukoliko je proleće ili leto, zimsku garderobu spakujte u vakum kese i obrnuto, ako ovaj postupak sprovodite zimi, zaštitite letnju svilenu (i sve od prirodnih materijala) garderobu.

Izbegavajte kupovna sredstva protiv moljaca, jer postoji skepsa o njihovoj bezbednosti, naročito ako imate decu ili kućne ljubimce.

3. Doslednost

Moljci prirodno idu tamo gde je ustajalost i prljavština – dovoljno je da u ormar stavite slučajno prljav komad garderobe i to ih može namamiti. Osim podrazumevane urednosti garderobe, potrebno je da na par meseci zamenite kesice s aromatičnim biljkama novim, a jednom godišnje da sprovedete čišćenje ormara na već opisan način.

Zaprati @kod.kuce na Instaću!

Prateći naše savete tvoj dom će izgledati gospodski i otmeno!

OSTAVI KOMENTAR

Unesi komentar!
Unesi svoje ime ovde

Dekorativni momenti uređenja i gradnje koje negujemo još od antičke Grčke

Izvršivši jak uticaj na Rimsko Carstvo, kultura antičke Grčke postala je kolevka zapadnoevropske civilizacije, u čemu se slažu mnogi istoričari. Ovaj uticaj dobio je...

Kako uređenje vašeg doma utiče na vaše mentalno zdravlje?

Ovo je razlog zašto se pri izradi plana za uređenje enterijera dizajneri danas sve više rukovode psihološkim saznanjima o tome kako boje, prostor, oblici, materijali...

Moja savršena kuhinja – kako da uklopite kuhinjske ploče u vaš dizajn iz snova

Ne čudi što su mermerne radne ploče toliko popularne – ovaj materijal privlači kupce već hiljadama godina. Ovo je prirodni materijal koji dolazi u...

Kuće od kontejnera – industrijski dizajn za moderan eko život

Kontejnerski sistemi su promenili igru. Posade više nisu morale da utovaruju i istovaruju svaki sanduk pojedinačno. Bili su zgodni, efikasni i strukturno pouzdani. I...

Da li i vi imate kese u kojima držite kese u vašem domu?

Svi mi dolazimo iz nabavki sa kesama, bilo da su u pitanju plastične kese iz prodavnice, ili papirne kese iz šopinga, kupovine knjiga ili...

10 neprevaziđenih stilova za sobna vrata

Vlasnici kuća i stanova imaju veliki izbor opcija pri odabiru za svoja sobna vrata, koja se kreću od čvrstih, glomaznih i upečatljivih, prirodnih ili...