“Must have” kućna apoteka – čime se naoružati

Piše: Nikola Petrović

Pustim ja tako danas svoje dete da baulja livadom i baš u mojoj „smeni“ doleti neka pčela veličine slona i ubode je u dlan. „Kako, Nikola, ne paziš dete?“ Pitala me je žena, sva uspaničena dok joj stavlja zamrznuti grašak na dlan, a dete vrišti.

U svoj toj tarapani, nas dvoje shvatimo da mi osnovne kućne lekove nemamo, što se kaže ni za pomoz’ Bog. E, kad smo se vratili, čini mi se da smo doneli Nadu Macuru lično kući da nam kaže da se lečimo slojevito.

Dakle, da zapišete šta treba imati, a uz to vam dajemo nekoliko alternativa u vidu bapskih lekova (jer se, realno, bez domaćeg lečenja ne može), koje mogu (i ne moraju) da budu od koristi (nama najčešće jesu).

Paracetamol

Ovo vam je Gospod Bog lekova, analgetik i antipiretik, da vam prevedemo – za olakšavanje bolova i smanjenje groznice. Dete ima temperaturu preko 38.5, izvolite mu dati Paracetamol, prema uputstvu lekara, ništa na svoju ruku.

Bapska alternativa: čarape nakvašene rakijom ili sirćetom, krompir iseći u kolutiće i staviti u čarape, okupati bebu u mlakoj (ne hladnoj) vodi. Važi i za nas velike.

Jod i Hidrogen

Ova dvojica zajedno, jer kako vam dete odrasta, malo je šeprtljavo, malo je smotano na vašeg dedu strica, pa je važno imati sredstva za dezinfekciju rana. Nikako jod i hidrogen zajedno, već jedno ili drugo, očistiti time i staviti flaster.

Bapska alternativa: Da li treba da kažemo rakija?

Flasteri, zavoji, sterilne gaze

Sećam se da je patronažna sestra dolazila tri dana kod nas i rekla da uzmemo sijaset onih malih gazica za previjanje pupka dok ne otpadne, a kaže i koristiće nam ubuduće. Ja sam došao kući sa jedno pedesetak istih, na šta je žena rekla da nećemo da balzamujemo dete, pa je to ostalo za neke druge namene. Te namene su,evo iz prethodne stavke, kad se dese neke rane i posle upotrebe joda ili hidrogena. Kao mali trik za zabavu deteta, preporučujemo šarene flastere.

Bapska alternativa: Nije rakija. Ali, ako vam je baš hitan slučaj, a nemate čime da zavežete mesto rane, komotno upotrebite staru majicu, kuhinjsku krpu ili tetra pelenu, za one kojima je dete skorije bilo novorođenče, pa im te tetre „vise“ u ormanu.

Borna kiselina i Fiziološki rastvor

Borna kiselina se popularnije zove pod svojim farmaceutskim imenom – Acidi Borici i namenjena je za sve i svašta. Za čišćenje lica, za stavljanje kao oblog na otoke, za ispiranje ušiju, za uklanjanje akni, pa čak i u prevenciji proširenih vena. Nešto kao svaštolek.

Fiziološki rastvor deluje isto, doktori ga uglavnom preporučuju deci za ispiranje nosa, s obzirom da deca češće obolevaju od prehlada i gripa, a respiratorni putevi moraju biti očišćeni. Uz fiziološki rastvor obavezno uzeti špric i iglu, kako biste mogli da ga upotrebljavate, jer dolazi sa vakum čepom.

Bapska alternativa: Za otok su najbolji hladni oblozi, led umotan u kuhinjsku krpu, smrznuto povrće direktno na otok. Ispiranje ušiju je išlo uz pomoć biljke čuvarkuća ili blago zagrejano maslinovo ulje u kašičici, sipati u obolelo uho i sačekati nekih pet minuta.

Analgetik – nešto protiv bolova

Nema dana da nekoga od ukućana ne zaboli glava, što od dece, što od promene vremena, što od današnje politike, pa je najbolje uvek u kućnoj apoteci imati lek za bolove. Kesice ili u tabletama.

Bapska alternativa: „To ti je od promaje!“, dakle ništa ne pomaže, osim da se izbegava promaja, sedenje na ‘ladnom betonu i izlaženje mokre kose. Za sve koji nisu gadljivi, migrena se najlakše rešava sa jakom turskom kafom u koju sipate četiri-pet kapi limuna i popijte dok je još vruće.

Probiotik

Često u današnje vreme za razne bolesti dobijamo antibiotike i uz to, uvek nam preporuče i probiotike. Ne samo da super rešavaju crevnu floru i vraćaju stvari baš kako jesu u organizmu, već su dobra solucija i za stomačni zatvor i dijareju.

Bapska alternativa: Sve vrste dvopeka, pirinač, suve šljive i dosta tečnosti. Najbolji prirodni probiotik je definitivno jogurt.

Mast za opekotine

Bilo šta da se sprema u kuhinji, neizbežno je da se dese opekotine jače ili slabije, tako da je bitno imati nešto što će instant umiriti bol i otečenost.

Bapska alternativa: Krompir iseći na pola i staviti preko opekotine ili dato mesto namazati margarinom.

Bilo da ste “od stare garde” ili bezuslovno verujete farmaceutskoj industriji, jer doktori zato i postoje, najvažnije je da ako se desi iznenadni slučaj, imate pri ruci osnovno i pravac dom zdravlja ili konsultacija sa izabranim lekarom.

Puno ćete sebi olakšati ako ste pribrani i pripremljeni. Znamo da sve ove bapske alternative zvuče kao da ćete sebe ili dete da začinite koječim i stavite u rernu na 200 stepeni, ali u današnjem vremenu raznih virusa i bolesti, nije zgoreg poslušati naše stare, pa makar da se dobro zabavite dok srčete onu ogavnu kafu sa limunom iz stavke „Glavobolja“.

Zaprati @kod.kuce na Instaću!

Prateći naše savete tvoj dom će izgledati gospodski i otmeno!

OSTAVI KOMENTAR

Unesi komentar!
Unesi svoje ime ovde

Staro, okrnjeno, uvelo donosi baksuz u kuću. Umotaj ti to sve u najlon i...

Da li je bitnije da nam je neko rekao da nas voli i da nas zapravo voli i da je tu, svakoga dana?Da li...

Kako pravilno postaviti ikone i kandilo na zidu

Nekad je to gotovo neizvodivo, iz razloga što se novije zgrade ili kuće ne orijentišu kao pravoslavni hramovi (istok-zapad), te se dešava da su...

Drvena ili PVC stolarija? Cena nije jedini faktor, evo šta je bolje po zdravlje

Međutim, usled protoka vremena a i vremenskih uslova, drvo će vremenom da ispuca, a lak da se oljušti. Ono što malo ljudi praktikuje je...

Kako se rešiti prljavštine i neprijatnih mirisa iz kuhinje jednom za svagda

Čak i da kuhinju koristite toliko retko da jedva znate gde se nalazi džezva za kafu, ona sve vreme treba da bude besprekorno čista,...

Kako uređenje vašeg doma utiče na vaše mentalno zdravlje?

Ovo je razlog zašto se pri izradi plana za uređenje enterijera dizajneri danas sve više rukovode psihološkim saznanjima o tome kako boje, prostor, oblici, materijali...

Selidba – kako da smanjite stres uz nekoliko praktičnih saveta

Priprema za selidbu je najvažnija. Pre svega morate pripremiti spisak svega što vas čeka, kako ne biste nešto zaboravili. U nastavku vas čeka jedna...