Večita dilema: Šta je bolje, kuća ili stan?

Večita dilema mnogima jeste pitanje toga da li je bolje živeti u kući ili u stanu.

Jedni tvrde da je održavanje kuće daleko veći posao od održavanja stana, drugima intima i privatnost kuće, komfor prostora i mogućnost bašte nemaju cenu. Iako postoje argumenti za obe tvrnje, postoji nekoliko stvari koje možemo uzeti u obzir kada razmišljamo o tome da li živeti u kući ili u stanu.

#1 Održavanje stana vs održavanje kuće

Postoje različiti troškovi u održavanju kuće i u održavanju stana. Različiti su rizici, osiguranja, izazovi i problemi sa kojima se možete suočiti, ali i načini na koje ćete ih rešiti.

Recimo, cena mesečnog osiguranja za slučaj problema u stanu i recimo cena odgušenja kanalizacije nisu iste, kao ni princip rešavanja problema. Uklanjanje uzroka začepljenja kanalizacionih linija spiralnim sajlama i mašinama pod visokim pritiskom vode jednostavnije je ako živite u stanu. Ako živite u kući, možda ćete morati da pozovete vodoinstalatere koji će sprovesti odgušenje koje se vrši električnim mašinama, kombi vozilima sa WOMA tehnologijom i kamionima i cisternama sa mašinama pod visokim pritiskom vode do 250 bara. Možda će vam trebati i temeljno odgušavanje, čišćenje i ispiranje spoljne ulične mreže, kao i mašinsko odgušenje i ispiranje kanalizacije između šahtova.

Takođe, troškovi održavanja kuće su daleko veći, mogu uključivati troškove vezane za krov recimo, nepredviđene troškove, ali i redovno održavanje u smislu krečenja, fasade, drvenarije i slično biće veće.

#2 Zajedničke površine vs bašta i dvorište

U načelu je daleko lakše platiti takse za održavanje zajedničkih prostorija, stepeništa, dimnjaka, liftova i drugih delova zgrade koje koriste svi stanari. Za vašu baštu pak ste zaduženi isključivo vi, naravno ukoliko ne planirate da unajmljujete baštovana. Ovo je i divno i opterećujuće, u zavisnosti od toga koliki afinitet imate prema gajenju biljaka, uređenju eksterijera i uopšte samostalnim aktivnostima u bašti. Ipak, bašta je divna stvar ako imate ljubimce, volite da imate goste ili uživate napolju na otvorenom.

#3 Prostor i privatnost

Poznato je da kada živite u stani, pre svega morate poštovati dnevni red, pravila koja donosi skupština stanara kao i okolnosti vezane ne samo za vas, već i komšije. Kada živite u kući, ne samo što imate svoju privatnost, već imate i veći prostor, verovatno i više soba, kao i mogućnost da zonirate prostor bolje.

#4 Parking

Život u kući najčešće znači da imate ogroman luksuz u vidu parkinga, a to je u gradovima kao što je recimo Beograd velika prednost. Ovo je nešto što će vam uštedeti živce i energiju i što svakako štedi vreme svakoga dana.

#5 Lokacija

Pronaći kuću u centru grada može da bude veoma skupa varijanta, a za ogroman novac možete da dobijete skučenost koja je besmislena za kuću, kvalitet koji će vas skuplje koštati kroz popravke i održavanje i uopšte postavlja isplativost života u kući pod veliki znak pitanja. Iako se komforne kuće u Beogradu nalaze u širem centru ili periferiji, sve prednosti života u kući učiniće da vam vožnja do grada i posla manje teško padnu. U drugim gradovima pak, situacija je daleko bolja i postoje opcije života u kući i u samom centru mesta.

Na kraju dana, bilo da preferirate život u kući ili stanu, dom je tamo gde je srce i bilo skromno, bilo luksuzno, vi činite vaš prostor toplim i prijatnim za život.

Kod kuće je najlepše!

Zaprati @kod.kuce na Instaću!

Prateći naše savete tvoj dom će izgledati gospodski i otmeno!

OSTAVI KOMENTAR

Unesi komentar!
Unesi svoje ime ovde

Ograniči vreme korišćenja mobilnog – tvoje oči i um će ti biti zahvalni!

Kod kuće je najlepše, ali kod kuće nije uvek isto što i na miru. Moramo naučiti da zaštitimo ne samo prostor oko sebe, već...

3 jednostavna trika kako da osvežite prostor u kući

Nije lako biti sklonjen na jednom mestu nedeljama i nedeljama. Neki mogu da osete nemir, razdražljivost i otuđenost. Dakle, to može značajno da utiče...

Dom je tamo gde je srce – kako da od svog prostora napraviš dom

Ali realnost je nešto drugo. Dom je tamo gde je srce. Napraviti od ma kog prostora dom je umetnost sama za sebe. Ovo znaju...

Moja savršena kuhinja – kako da uklopite kuhinjske ploče u vaš dizajn iz snova

Ne čudi što su mermerne radne ploče toliko popularne – ovaj materijal privlači kupce već hiljadama godina. Ovo je prirodni materijal koji dolazi u...

15 jednostavnih načina da uštedite i sačuvate gomilu novca ove godine

Moderno doba od nas je napravilo potrošačke robove i praktično nam nametnulo da trošimo i kupujemo gotovo svakog dana, tako da je ušteda gotovo...

Istražuješ iznajmljivanje stana? Planiranje smara, ali to je jedini način da nađeš pravo rešenje!

Ako planiraš da se skućiš u narednih par meseci, pa i godina, najbitnije je da se pri izboru stana ne vodiš opštim utiskom, “ali...