Cveće koje se sadi u jesen: Posadite lukovice dok je zemlja vlažna i na proleće vas čeka rapsodija!

Još bolja vest: na listi pred vama su višegodišnje biljke, što znači da će cvetati godinama, naravno, uz podrazumevanu negu. Možete ih saditi pojedinačno, mada stručnjaci agrokulture savetuju da se najlepši efekat postiže kada se sadnice različitog cveća pomešaju.

Lukovice se sade na 15 cm dubine, a razmak između svake treba da bude oko desetak centimetara.

#1  Lale

Ovaj cvet iz porodice ljiljana ne prestaje da fascinira svojom lepotom i otmenošću. Na našem tržištu se mogu naći desetine vrsta, tako da imate veliki izbor boja i oblika cvetova.

Lale postoje u svim bojama, od bele, šarenih, pa do tamno ljubičaste i crne!

Iako po pravilu na jednoj stabljiki raste jedan cvet, mogu se naći hibridne sorte, sa po dva ili tri cveta, ali seme im je sterilno.

Podjednako uspešno cvetaju i u saksijama i na tlu.

#2 Zumbul

Definitivno najpopularnije prolećno cveće, najpre zbog opojnog mirisa, a potom i zbog predivnog spektra boja.

Zarad maksimalnog efekta, preporuka je da posadite zumbule različitih boja.

Cvetaju od marta do aprila, nakon čega se uklanjaju uvenuli cvetovi. Zbog svoje veličine, zumbuli su savršeni za balkone i manje terase.

3# Leptirov grm

Drugi naziv za ovaj predivan cvet je “letnji jorgovan”, a neki ga zovu i budleja. Obožava Sunce, veoma je raskošan, stoga je preporuka da ga posadite na vidno mesto.

Idealna pozicija je uz ogradu (da se cveće “preliva” i na ulicu), ili u centru dvorišta – još ako imate betonske žardinjere, pun pogodak! Raste u bojama od bele do tamno ljubičaste, a otkrićemo vam jednu malu tajnu: nije široko rasprostranjen, tako da računajte da će mu se svi diviti i pitati vas “koje je vrste ovaj božanstveni grm”?

#4  Šafran

Svaki cvet ima neku svoju simboliku, ali šafran svakako najjaču! Ovaj mistični cvetić, poznatiji kao “crveno zlato”, ima značenje dragocenosti i luksuza, te ako verujete u feng shui, obavezno ga posadite!

Uzgoj je veoma jednostavan, ali treba znati da ova specifična biljka cveta samo jednom godišnje, i to u periodu od dve nedelje.

5# Narcis

Narcis cveta od ranog proleća pa sve do kasnog maja, što ga čini, kako bi naš narod rekao, izdašnom biljkom.

Zahvaljujući svojoj popularnosti koja datira od antičkih vremena (setite se mita o Narcisu), dosta puta je ukrštan s drugim sortama, te tako danas možete naći razne varijacije oblika cveta, dok se boje kreću od bele, preko šarenih, do jarko narandžaste.

Zaprati @kod.kuce na Instaću!

Prateći naše savete tvoj dom će izgledati gospodski i otmeno!

OSTAVI KOMENTAR

Unesi komentar!
Unesi svoje ime ovde

Da li i vi imate kese u kojima držite kese u vašem domu?

Svi mi dolazimo iz nabavki sa kesama, bilo da su u pitanju plastične kese iz prodavnice, ili papirne kese iz šopinga, kupovine knjiga ili...

Moljci su veća napast nego što mislite, a ova strategija će ih zauvek oterati

Što pre krenete u akciju, to bolje, jer sigurno ne želite da vam ove male štetočine unište garderobu od vune, krzna i ostalih prirodnih...

Žena koja je sredila 300 beogradskih stanova otkriva: Kako da kuća zablista za 5...

Zvuči poznato? Ovo se dešava mnogima koji odluče da urade “generalku” bez prethodnog plana i bez ikakve postupnosti u radu. Da bi se izbegle...

Vreme je za još jedno veliko spremanje – očisti mobilni telefon

Piše: Aska Weidewald Stare slike, gomila videa iz raznih chat grupa, screenshotovi recepata koje smo ili nismo i nikada nećemo napraviti, tekuće slike, informacije dokumenti,...

Kako uspešno pregovarati prilikom kupovine stana?

Međutim, neretko se dešava da usled neobaveštenosti i nedostatka informacija u određenoj oblasti ljudi plaćaju određeni proizvod ili uslugu mnogo skuplje nego što je realna...

Kako uređenje vašeg doma utiče na vaše mentalno zdravlje?

Ovo je razlog zašto se pri izradi plana za uređenje enterijera dizajneri danas sve više rukovode psihološkim saznanjima o tome kako boje, prostor, oblici, materijali...